MUOTOKUVAUS_284_050316Liikuntatapaturmien takia on arvioitu menetettävän jopa puolet liikunnan terveyshyödyistä. Liikuntatapaturmat ovat lisäksi suurin vammoja aiheuttava tapaturmaluokka Suomessa. Vuonna 2009 liikuntatapaturmia sattui Suomessa 348 000 kappaletta, näistä tapaturmista puolet oli nyrjähdyksiä ja venähdyksiä.

Pojille sattuu edelleen eniten liikuntatapaturmia erilaisissa pallopeleissä, laskettelussa ja moottoriurheilussa. Saman ikäisille tytöille tapaturmia sattuu myös eniten pallopeleissä. Lisäksi tytöt loukkaavat itseään mm. ratsastuksessa, laskettelussa ja lautailussa.

Liikuntatapaturmien määrä on viime vuosina lisääntynyt On kuitenkin hyvä huomioida, että liikuntapaikalle matkustaminen aiheuttaa edelleen enemmän vakavia tapaturmia kuin itse liikunta.

Tapaturmat ovat yksi osuus liikunnan haitoista, mutta lapsen henkisen tasapainon järkkyminen liian varhain on haitta, mihin haluan meidän kaikkien suhtautuvan vakavasti. Kilpailun, median murroksen, somen, koulupaineiden, perheasioiden, blogien, vlogien ja muun keskellä on katse kiinnitettävä lapsen henkisen hyvinvoinnin turvaamiseen ja sen kehittämiseen. Pahimmassa tapauksessa henkisen tasapainon murtuminen saattaa olla suuri este lapsen itsetunnon kehittymiselle. Toipuminen ei välttämättä ikinä ala, vaan kolhut kulkevat lapsen mukana läpi elämän.

Olen nähnyt vuosien aikana monta ikävää tilannetta, joissa pääosassa olemme me, jotka usein aikuisiksi itseämme sanotaan. Haluamme lapsemme pärjäävän, luomme paineita, huudamme, suutumme, käskemme, pakotamme tai elämme omaa nuoruutta lasten kautta uudelleen. Voi myös olla niin, että joukkuelajeissa aikuisten kesken syntyy erimielisyyksiä kuka saa pelata ja kuka ei. Kuinka paljon tulee minuutteja ja valmentaja peluuttaa aina väärin tai suosii omia muksuja.

Kilpailun ilmapiirin korostuminen liian varhain saattaa tuntua lapsesta ahdistavalta. Kilpailutilanne voi tuntua jopa pelottavalta. Erityisen ongelmalliseksi tilanne muodostuu, jos lapsi kokee, että häneltä odotetaan jotain sellaista, mihin hän ei pysty. Ahdistuksen ja pelon lisäksi tämä voi johtaa yliyrittämiseen, joka saattaa olla pois kouluasioista.

Meidän seurastamme olen ylpeä, koska saamme tarjota lapsille ja nuorille erilaisia lajeja harrastaa pääosin omalla taitotasollaan muiden kanssa. Vanhemmilta toivon ymmärrystä seuraväkeämme kohtaan. He ovat taitavia ja tekevät työtä vapaaehtoispohjalta sekä tekevät varmasti parhaansa. Toivon meidän jokaisen ymmärtävän lapsien olevan lapsia. Ollaan me aikuisia, kannustetaan, tsempataan, tuetaan ja pidetään kädestä kiinni. Palkinnoksi saat leveän hymyn kun tullaan treeneistä kotiin.

Markus Koskinen
puheenjohtaja
KU-68

[/fusion_text]