MUOTOKUVAUS_284_050316Hetki sitten yliopiston kurssilla sain tehtävän pohtia omaa luonnettani, vahvuuksia, heikkouksia ja esimiesvalmiuksia. Tässä sitä nyt olisi aivojen tuotosta avoimesti luettavaksi. Teksti on tehty kaksi viikkoa sitten. Nyt kun jälkeenpäin lukee, niin monesta kohdasta ajattelee jo eri tavalla. Mennään kuitenkin originaalilla jokseenkin kriittisellä linjalla.

Oma persoonani on lapsuudesta asti ollut samankaltainen, vaikkakin se on kehittynyt kyllä ajan mittaan. Olen rauhallinen, harkitseva, pohdiskeleva, empaattinen, varovainen, malttamaton, itsepäinen, jääräpäinen, kunnianhimoinen, realistinen, tavoitteellinen, perfektionistinen, yritteliäs ja kiinnostunut ihmisistä. Haluan mieluummin antaa, kuin saada. Olen vaatimaton persoona, tarkka havainnoimaan, tekemään huomioita, johtopäätöksiä, mutta ajattelen välillä mielestäni liikaa. Olen herkkä impulsseille ja jokin asia saattaa viedä minut mukanaan. Hyviä puoliani impulsseihin liittyen ovat innostuminen ja sen tuoma energia.

Olen lempeä pohdiskelija, luotettu ystävä, tunteikas, aistikas ja haluan uskoa ihmisistä hyvää. Joskus huomaan sen, että vaikeiden päätösten kertominen ääneen tai niiden päättäminen ovat minulle hankalia. Minulle on myös varsin ominaista yrittää miellyttää liian montaa. Luonteeni on toisaalta pehmeä, mutta toisaalta olen valmis kuitenkin toimimaan ja tekemään koviakin ratkaisuja.

Temperamenttini on hieman malttamaton. Haluan tehdä asiat omalla tavallani, olen itsenäinen ja tulen kärsimättömäksi, jos asiat eivät mene suunnitellusti. Olen myös joskus negatiivinen, mutta minulle se merkitsee enemmän realismin huomioimista päätöksenteossa. Mikäli hermostun, niin uskon sen taustalla olevan jonkin henkilön huono käytös muita tai minua kohtaan. Minulle tärkeitä arvoja ovat myös ystävällisyys ja kaikkien näkökulmien huomioon ottaminen. Olen luonteeltani diplomaatti ja haluan aina ymmärtää erilaisia näkökulmia.

Sosiaalisesti olen mielestäni lahjakas. Kuulen usein, että olen helposti lähestyttävä, vilpitön, aito, supliikki ja joskus jopa hassuttelija. Osaankin lähestyä ihmisiä töissä tai vapaa-ajalla. Työssäni haluan hyödyntää taitoa niin, että saan asiat esitettyä tarpeen tullen vakuuttavasti. Pidän puhumisesta, mutta toisaalta tunnen sosiaaliset tilanteet välillä teennäisiksi tai vaivaannuttaviksi. Ymmärrän small talkin ajatuksen ja hyödynnän sitä sosiaalisissa tilanteissa. Varautuneisuudesta hakeudun kuitenkin usein ihmisten keskuuteen. Keskustelu on minulle ominaista, koska pyrin kuuntelemaan ja kommentoimaan sen sijaan, että olisin itse aina äänessä. Voikin sanoa, että en ole koskaan ollut se suurin äänitorvi tai hiljaisin tyyppi.

Osaan käyttäytyä tilanteeseen sopivalla tavalla, ilmaista mielipiteeni ja keskustella mielipiteet huomioon ottaen. En kiihdy, mutta edellytän keskustelijan olevan usein tosissaan. Ehkä joskus voisin ottaa vähän rennomminkin. Yllättävissä väittelyissä en usein pärjää, sillä tarvitsen usein jonkin verran aikaa mielipiteeni muodostamiseen. Johtunee diplomaattiluonteesta, jolloin haluan valmistautua kunnolla.

Vahvimmillani olen esim. tilaisuuksissa, joissa ihmiset ovat varautuneita. Esim. verkostoitumistilaisuuksissa olen vahvimmillani. Osaan näissä tilaisuuksissa olla oma itseni. En tyrkytä itseäni, mutta olen kiinnostunut ihmisten asioista ja tuon sen esiin. Olen huomannut, että tämä saa ihmiset kiinnostumaan myös minusta ja juttu lähtee hyvin alkuun. Olen myös empaattinen ja osaan asettua toisen saappaisiin. Uskon, että sen vuoksi pärjään hyvin sosiaalisissa tilanteissa. Yleisellä tasolla voin todeta, että olen hyvä kuuntelija.

Sosiaalisesti heikointa tilaisuutta tai asiaa on vaikeampi löytää. Heikko alue kuitenkin löytynee pienryhmistä, joissa saatan jähmettyä pohdiskelijan ja kuuntelijan rooliin. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, että jättäytyisin kokonaan tiimin ulkopuolelle. Asia liittyy siihen, että tarvitsen hieman aikaa aihepiirin pohdintaan tai havainnointiin. Tämän jälkeen tuon kantani tai ehdotukseni esiin muille ryhmäläisille. Tämän jälkeen alan ottaa suurempaa roolia.

Haluan valmistella valmistelua mahdollisimman hyvin, mikä kuulostaakin vähän hölmöltä, mutta ymmärrän sen. Tämän vuoksi olen havainnut, että minun tulee valmistautua näihin hetkiin keskimääräistä paremmin. Toisaalta mielenkiintoinen havainto on se, että haluan asioista päätettävän nopeasti, määrätietoisesti ja haluan, että asiat etenevät. Jotakin kohtaan se saattaa näyttäytyä huolimattomuutena tai hosumisena. Yhdeksi heikkoudekseni voidaan laskea myös suuripiirteisyys. Vaikka ajattelen paljon ja syvällisesti, niin haluan, että asiat pidetään yksinkertaisena tai selvänä.

Haluan kehittyä entistä paremmaksi kuuntelijaksi, mutta haluan tuoda tähän ripauksen taitoa erottaa olennaiset asiat. Sosiaalisissa tilaisuuksissa saatan myös usein jäädä liian kauaksi aikaa kiinni tilaisuuteen. Haluaisinkin oppia esim. verkostotilaisuuksissa etenemään järjestelmällisesti. Ryhmätyöskentelyssä haluaisin oppia ottamaan nopeammin kantaa ja ottamaan toisaalta harkittujakin riskejä. Saatan myös joskus olla liian empaattinen, jolloin päätöksentekoa on vaikea tehdä esim. rationaalisesti.

Haluaisin, että taito suuripiirteiseen ajatteluun konkretisoituu tuloksiksi ja nopeammaksi päätöksenteoksi. Yksityiskohtana haluaisin myös joltakin ripauksen lisää huumorintajua. Olen joskus liian vakava. Esimiestyötä ajatellen edellä mainitut asiat ovat tärkeitä kehittämiskohteita, mutta haluaisin erityisesti kehittyä vähemmän empaattisemmaksi ja hyväksyä sen, ettei kaikkeen voi vaikuttaa, vaikka kuinka ajattelee tai valmistelee. Tätä varten haluan oppia kenties ajattelemaan vähemmän muita ja kääntää sen jämäkäksi johtajuudeksi. Toisaalta haluan vaalia ihmisläheisiä arvoja.