Vuonna 2011 sain puhelun entiseltä ala-asteen rehtoriltani. Vaihdoimme kuulumiset ja turisimme niitä näitä. Hän kysyi kiinnostaisiko minua lähteä kuntavaaliehdokkaaksi. Olin ihmeissäni. Toisaalta olin iloinen siitä, että minusta oltiin kiinnostuneita ja mukaan lähtemistäni pidettiin tärkeänä. Olin pitkään pyörinyt mukana urheiluseuroissa ja paikallisesti olin monessa mukana. Yliopistolla opiskelin, mutta en ollut mukana ainejärjestötoiminnassa. Minua kylläkin kiinnosti voimakkaasti ihmiset ja se mitä ympärillä tapahtuu. En juuri keksinyt muita syitä miksi minua kysyttiin mukaan kuntavaaliehdokkaaksi. Lupasin harkita asiaa.

Siitä hetkestä ja niistä ajoista lähtien on käynnistynyt mitä mielenkiintoisin matka, joka on ollut merkityksellinen paitsi opintojen, työelämän, ystävyyden ja vapaa-ajankin kannalta.

Taustaltani olin hieman erilainen tapaus. Aloitin Kangasalan lukiossa, jossa viihdyin vuoden. Kaipasin kuitenkin jotain konkreettisempaa. Suuntasin siitä ammattikoulun rakennuslinjalle Koivistonkylään. Viihdyin melkein yhden lukuvuoden, lopetin ja siirryin oppisopimusopiskelijaksi pieneen rakennusalan yritykseen. Työporukka oli priimaa ja pääsin tekemään rakennusmiehen töitä. Nuorelle pojalle oli tärkeää, että minut hyväksyttiin “äijjien” porukkaan. Olin siitä ylpeä, että yritteliäisyyttäni arvostettiin. Työt kuitenkin loppuivat ja minut lomautettiin viimeisten joukossa.

Siirryin siitä seuraavaksi rohkeasti toiseen pienempään rakennusfirmaan. Tahto oli kova ja halusin oppia uutta. En kuitenkaan päässyt vauhtiin, minun ei annettu oppia ja aloin epäillä alan valintaa. Piti tehdä valintoja ja etsiä uusia haasteita.

Tsemppasin ja suoritin vuoden kestävän myynnin ammattitutkinnon työvoimakoulutuksena. Samoihin aikoihin suoritin yrittäjyyden peruskurssin. Tutkinnot opettivat kärsivällisyyttä, myynti ja asiakaspalvelutaitoja. Yrittäjämäinen ote elämään alkoi tuolloin kasvaa ja otin vastuuta.

Kun valmistuin, pääsin töihin eristysfirmaan tuotantoon ja kuljetuksiin. Palasin alalle, josta poistuin. Työ kuitenkin loppui vuoden jälkeen lomautukseen, jälleen kerran. Vain työkaverit jäivät. Pidämme yhteyttä edelleen.

Ennen lomautusta huomasin, että vuoden kestäneellä ammattitutkinnolla pystyi muistaakseni viimeistä kertaa hakemaan yliopistoon valintakoekiintiössä. Kiinnostuksen kohteeni vaikuttamiseen, johtamiseen ja kunta-asioihin saivat minut hakemaan hallintotieteisiin, josta valitsin kunta- ja aluejohtamisen pääaineen. Samoihin aikoihin sairastuin jännityspäänsärkyyn, joka on siitä asti vaivannut päivittäin joka sekunti. Harva tietää, mutta harva myös ymmärtää. Syy ei ole edelleenkään selvinnyt. Hoidot, tutkimukset ja 3kk kestävä pääsykokeisiin luku kannatti. Pääsin sisään!

Opintojen ohessa tein toiminimellä Personal Trainer- ohjauksia. Opinnoissa perehdyin erityisesti julkisten hankintojen asiantuntijuuteen ja kirjallisuuteen. Pirkanmaan Yrittäjissä aloitin harjoittelijana ja lopulta sain jäädä projektipäällikön hommiin. Kehitin järjestöä, neuvottelin, markkinoin ja edistin kuntien ja yrittäjien välistä hankintavuoropuhelua. Kädenjälkeni näkyy edelleen ja olen siitä ylpeä. Nyt palvelu on Suomen Yrittäjien maksuton palvelu.

Projektipäällikön töistä siirryin Harri Jaskarin eduskunta-avustajaksi. Pääsin hyödyntämään taitojani, vahvistamaan niitä ja kehittämään osaamistani. Harrin kanssa yhteistyö toimi ja pääsin työskentelemään talous, energia- ja yrittäjyysasioiden parissa.

Reppuun jäi melkoinen määrä uusia ystäviä, oppeja, asiantuntijuutta, asennetta ja käsitys Suomen kuntien tilasta. Pääsin kokemaan myös huippujännittävän eduskuntavaalikampanjan, jossa autoimme Harria uuteen nousuun. Harri nosti äänimääräänsä lähes tuhannella äänellä edellisvaaleista. Eduskunta kaipaa kokemusta ja asiantuntijuutta. Läpi meni, hyvä niin.

Tampereella oli kuitenkin asioita kesken ja palasin kaupunkiin. Työskentelin hetken mainostoimistossa, mutta keskeneräiset opinnot pakottivat keskittymään päätoimiseen opiskeluun. Yrittäjyystaipale sai jälleen jatkoa ja olen päässyt nappaamaan haaveestani kiinni. Olen mukana digiajan remontointiyrityksessä liiketoiminnan kehittäjänä ja kumppanina. Markkinoin, hoidan henkilöstöasioita, hallitsen riskejä, luon kontakteja, kehitän mobiilisovellusta, luon sisältöjä ja organisoin. Haluan, että Jarnon ja minun liiketoiminta kasvaa hallitusti, mutta vauhdilla. Katsotaan, kuinka äijjien käy!

Kokemukseni ovat kasvattaneet minulle kyvyn tehdä päätöksiä. Olen seikkaillut, mutta aina noussut vaikeuksien kautta voittoon. Nyt minulla on reppu täynnä kokemusta, asennetta, asiantuntijuutta ja tahtoa. Osaan punnita asioita ja ymmärtää erilaisia mielipiteitä. Se on rikkaus.

Suurin taitoni on kyky kuunnella ja olla diplomaattinen. Pelkästään neuvottelulla ei kuitenkaan pärjätä, vaan osaan olla myös päättäväinen. Olen nuoreen ikään mennessä tavannut todella paljon erilaisia ihmisiä erilaisissa kuvioissa. Näistä kaikista elämänvaiheista minulle on jäänyt pysyviä ystäviä ja mentoreita. Olen siitä kiitollinen. Erityisen kiitollinen olen siitä, että kotikulmien pojat ovat aina pysyneet rinnalla. Siitä olen ylpeä.

Istuessani nyt koneella ja kirjoittaessani tätä tekstiä huomaan ensin kuinka pitkä tästä tekstistä tuli. Toisaalta huomaan kuinka hyvät valmiudet minulle on kertynyt asettua kuntavaaleissa ehdolle Tampereella vuoden 2017 huhtikuussa.

Vuonna 2011 sanoin lopulta kyllä, mutta äänet eivät aivan riittäneet läpipääsyyn. Toivon ystävieni, kaverien, tuttujen ja kaikkien halukkaiden tukevan minua myös tällä kerralla ja tsemppaavan seuraavan kevään aikana. Tällä hetkellä halu vaikuttaa on kovempi, kuin vuonna 2011. On kunnia olla mukana tamperelaisen Tulevaisuuskokoomuksen ehdokkaana ja yrittää omalla panoksellaan viedä uudistuva Tampere entistäkin vetovoimaisempaan suuntaan.

Haluan vaikuttaa erityisesti viiteen asiaan:

  1. Yrittäjän Tampere huomioi erityisesti pk-yritysten tarpeet. Kaupungin hyvinvointi syntyy työstä ja työpaikoista. Tämän johdosta haluan tavata kaikki Tampereen yrittäjäyhdistykset ja keskustella tulevaisuudesta. Toivon keskustelujen johtavan yrittäjien tarpeista lähteviin ongelmiin ja ratkaisuehdotuksiin.
  2. Seuratoiminta on terveytemme ja iloisen lapsuuden kivijalka. Seuratoiminta ja kunnolliset harrastuspuitteet on tärkeä vaikuttamisen kohde koski se sitten aikuisia tai lapsia. Seuratoiminnoilla ei ole ollut kunnollista edunvalvojaa vuosiin ja perheet ansaitsevat hyvän edunvalvojan näiden asioiden pariin
  3. Hankintapolitiikan parantaminen. PK-yritysten mahdollisuudet pitää turvata, mutta tärkeämpää on hankintojen suunnitteleminen niin, että pk-yritykset ovat vähintäänkin vahvoilla. Se on täysin sallittua
  4. Kiinteistöjen kunnon parantaminen. Sisäilmaongelmat ja home ovat aito ongelma kouluissa, päiväkodeissa ja muissa kohteissa. Nyt on toimittava
  5. Matkailun kehittäminen on Pirkanmaan vahvuus ja Tampere on sen iso veturi. Matkailuimagoa on terästettävä ja käytettävä kaikki paukut. Nyt olemme samanlaisia kuin muut, hajuton, väritön ja mauton. Haluan tavata matkailutoimijoita ja suunnitella muutosta